I know whats on your mind there will be time for that too


when you see me drift astray
out of touch and out of place
will you tell me to my face?
then i guess you can hang with me


Om framtiden och sådant.


Säljare, lärare, lärare, lärare, säljare, personlig assistent, säljare, säljare, lärare, tidningsbud gång.

Mina chanser på ams är inte lysande.

Dessutom: driven, tålig, glad, serviceinriktad, målmedveten.

Är inget utav det. Förutom kanske lite glad ibland.

Var ska jag hitta ett jobb med mina villkor?

Jobba så lite så möjligt och få multum i lön! Du jobbar lagom mycket för att bli stimulerad men lagom lite för att slippa bli utbränd eller ve, uttråkad. Arbetskamraterna blir dina bästisar direkt och alla älskar dig. Du gör bara rätt, det är lätt men ändå lagom svårt för att ge dig en utmaning och lagom enkelt för att slippa misslyckas. Lathet, orkeslöshet och tvivel är egenskaper vi värderar högt. Alla här har precis samma värderingar som du och tillsammans kan vi göra den här världen bättre, du behöver inte ens göra speciellt mycket för det. Det går ändå! Arbetstiderna är lagom flexibla för att livet ska innehålla lite omväxling men lagom fasta för att du ska ska få rutiner som du mår bra av. Det du gör värderas högt och alla kommer att vara dig tacksamma. Erfarenhet av självuppoffring är meriterande.

Verkligheten är så tråkig. Kanske kunde jag gå in i mitt eget huvud istället. Men det är inga feta summor att casha in där. Och då får jag aldrig råd att göra något annat än det här.

Det vill säga något annat än att desperat lusläsa listorna med lediga jobb på ams minst tre gånger om dagen i hopp om att det ska göra mig hel, för att en kvart senare inse att det inte fungerar och sjunka ihop i en pöl av undran över vad jag ska göra av resten av mitt liv på golvet.



Om bokslut och fantastiska ord


Det blir bättre sedan, sjunger bo kaspers och jag undrar när det är.

Och jag undrar.

Och jag undrar: vad betyder egentligen ordet bokslut? Är det slutet på en bok? Och hur långt hinner man i så fall läsa i boken innan slutet har börjat?

Jag läser den bästa bok jag någonsin läst och det var längesedan jag kunde säga något sådant. Det var jävligt längesedan jag läste över huvud taget. Jag är inte säker på att jag har lidit av dom här koncentrationssvårigheterna alltid men jag har inte kommit in i bokslukaråldern ännu, och då är jag ändå tjugotvå år.

Jag vill inte att det ska komma något bokslut den här gången. Så känner jag aldrig. Jag är på sidan 98 av 123. Och jag undrar om det är något som kan förklaras procentuellt. Och jag undrar om det är som med kärleken.

För jag är precis mitt emellan känslan av att vilja beställa hem ett exemplar till varje person som jag tycker om, och känslan av att vilja stänga in mig i en lägenhet och läsa den om och om igen utan att någon annan någonsin får störa.

Och jag undrar: finns det en tydlig gräns? Vet man när slutet har börjat?


Om den vackra tysta galenskapen


Jag missbrukar värmeljus.

Paketet är snart slut, dagen också. Jag har inte gått utanför dörren. Jag vet inte om jag tränar mig. Jag tror inte det. Jag tror jag samlar ihop mig.

Men det finns en hårfin gräns mellan att vira in sig i hemma, och galenskap. Att inte gå ut för att världen känns för stor och kall. Man kan inte veta så noga, jag bryr mig inte.

Jag har lagat spagetti och hälsanskökfärssås. Det tog tid och det fick det göra.

Fast jag pratade med pappa samtidigt. Jag hade inte tänkt göra det, det var inte meningen att det skulle bli så. Jag skulle ta mig tid ändå utan att göra något annat samtidigt. Men han ringde.

Och så är det ju fars dag. I lite över en halvtimme är det det.

Sedan är det min dag, bara min dag.

Ibland kan jag undra varför jag går ut över huvud taget när man klarar sig så bra inne. Och allra mest varför jag någonsin befinner mig i olika former av sociala sammanhang när jag faktiskt kan vara tyst. När jag tänker så tänker jag att jag borde bli rädd.

Jag blir mest matt.

Och så tänker jag att jag säkert har en socialklocka som ringer om jag inte har pratat med någon på för länge ändå. Som skulle ringa. Om det någonsin fick gå så lång tid.

Så det är nog bara bra att jag sitter här med mina värmeljus ibland. Jag tittar på mina grannar som är uppradade ovanför varandra utanför fönstret. Dom lever sina liv och dom är så omdvetna om varandra. Längtar dom efter varandra? Längtar dom efter någon?

Längtar jag efter någon?

Jag tänker ibland att jag längtar efter mig själv. Och det borde ju kännas fint.



Om att leta efter något nytt.


Jag traskar runt på stadsbiblioteket. Jag skiter i mitt vackra musfärgade hår som hänger i stripor under den stickade mössan. Min kappa är för stor, det är den finaste jag haft. Jag går längst ner i källaren där schackgubbarna, toaletterna och det skumma i luften finns. Sedan sitter jag på toa i en kvart och tänker och när jag går ut har någon väntat och frågar om hon får gå in efter mig. Absolut.

Det är så skönt ibland att vara som man inte får.

Jag liksom lufsar, jag är så trött. Vintern, mörkret, kylan, livet. Fyra koppar kaffe - kraschen. Men den är ganska mjuk ändå. Och jag plockar böcker. Jag läser baksidor och står böckerna lågt sjunker jag ner på golvet. Sitter och läser lite i skräddare. Alla på biblioteket är på något sätt så snälla mot varandra. Om jag skulle sitta mitt på golvet någon annanstans skulle det inte vara samma sak men här kan man göra vad man vill. Jag kan inte förklara. Allt är mjukt här inne. 

(varför går jag inte hit oftare? det spelar ingen roll, jag är här nu)

Jag tänker ju mig att reducera internet- och tvtid skulle kunna leda till något nu. Eftertanke, insikt, ord, handling. Jag vet inte men jag tror inte på förbudstanken. Fast jag egentligen är för lat för att göra något av mig själv. Så kanske borde jag sätta en gräns ändå någon gång. Just nu tänker jag mig bara för lite. Det har bara pågått i en kväll och en förmiddag. Skriva är borträknat. 

Jag ska aldrig begränsa tiden att uttrycka mig.

Men det är svårt, när man är inne här är det så lätt att klicka sig vidare genom favoriter och därefter slentriankolla på allt annat man är intresserad av och som ger en huvudvärk.

Nu har jag i alla fall tänkt tänka till, så jag har lånat lite böcker. Ifall att tiden skulle bli för lång och för att jag tror att det är bra.

Jag vet inte huruvida man alltid borde sträva efter det man inte tror sig klara av.

Men jag tror att det är bra att utforska möjligheter.

 

Kanske ska jag ringa mormor nu


...en bedrift jag inte lyckades särskilt bra med ska tilläggas. Vred och vände hela natten känns det som. Jag undrar om vår säng är för liten och min kille är för varm.

Han är på spelning.

Jag är själv och första gången jag gick ut idag var det redan bäcksvart. Paniken. smyger. sig. på.

Lyssnar på Säkerts album Facit. Jag tycker låten Isarna är typ det bästa jag hört nu.

Vad gör man egentligen när man känner såhär?

Vad jag brukar göra:
•ringa folk
•facebooka i tre timmar
•städa för att känna att jag "gör något av värde"
•onanera

Kanske ska jag ringa mormor nu.


Om sömn och trötthet och sådant.


Jag ska nog försöka räta ut mina dygn lite grann nu. Lite i alla fall. I morses tvingade jag upp min kropp klockan elva och highfivade mig själv för att jag faktiskt tyckte att det var bra jobbat. Det är så kallt nu, så mörkt och kallt, så jag tror att det är ganska betydande att göra det man råder över för energinivån. Jag promenerade ganska långt idag, till skateaffären för att kolla på en julklapp. Har blundat i solen och försökt suga upp. Jag har ätit en frukt. Blutsaftkuren är precis avslutad. Så... då återstår väl sängen nu.

Somna innan midnatt är fan en bedrift.


Du sa som det var


Säger jag, och så sitter jag här till två ändå. Typiskt mig. Men jag kom på en sak till. Att jag tror att det är bra också, att gå upp i umgänget med personen man är med. Det gör jag bara om det är någon jag tycker väldigt mycket om och någonstans betyder det ju att det finns så många i mitt liv som jag tycker så mycket om.

Nu är det liksom okej. Jag är trött men lugn.

Det kan inte bero på annat än en så fin kväll. Kanske till följd av kvällen och kvällens umgänge jag uppmärksammade min lilla vän. Jag blir alltid så inspirerad av våra samtal. Men mest av allt:

det hon alltid gör för sig själv.

Någon gång när jag har bättre ord ska jag förklara. Det är så fint.


You cant remember, you try to feel the beat.


Om det är så att jag har glömt bort texten till min favoritlåt, så hör jag i alla fall melodin någonstans i huvudet och på gatorna som går hem till mig.

Men det är alltid samma senario. Jag är med någon jag tycker mycket om - jag går helt upp i det och glömmer allt annat. Jag bara pratar och skrattar eller gråter tills den andra tillslut måste äta, måste sova, måste jobba. Jag måste ingenting för allt jag måste har jag glömt bort. Så går personen jag tycker mycket om - jag faller ner i ett hål. Ganska ljudlöst och det syns inte så mycket heller. Men det känns. Plötsligt minns jag: just det här är ju jag. Här på den här trottoaren står jag och plötsligt är jag jättehungrig. Jättetrött. Jättesen till någonting. Sorgsen. Väldigt vilsen.

Om det inte är kväll tar jag snabbt upp telefonen och ringer någon annan jag tycker mycket om. Går till någon. Har kanske redan bestämt. Om det är kväll går jag hem och sover med någon jag tycker mycket om. Och på så sätt hålls klumpen i magen borta, för jag glömmer igen och igen.

Det är fint. Men ändå fult.

Det är som att ju mer jag lever när jag är med någon, desto frusnare blir jag när jag blir själv. Det är inte så farligt. Det brukar gå över. Till och med om jag inte får tag i någon. Men det känns så sorgligt.

Idag är som vanligt. Förutom att när jag går hem med känslan, så stannar jag och tänker: vad är den här känslan? Jag kommer inte fram till något direkt. Men sedan tänker jag en tanke till, en fin tanke, en riktigt fin. Jag tänker: kom då känslan. Kom till mig om du vill. Prata lite tydligare så ska jag förstå. Och jag ska ta hand om dig. Den här gången ska jag det. Kom alla känslor, kom allt som är jag. Allt som är jag. Lilla jag. Du får komma fram nu och den här gången ska jag inte missbruka dig genom att ignorera eller förkasta. Jag ska inte ens dryga eller ironisera. Jag ska bara krama dig. Om du bara kommer fram.

Men... så känns inte känslan så mycket mer. Allt min lilla (inre) vän vill just nu är nog att bli sedd. Tagen på allvar. Tillåtas att vara som den är. Och älskas ändå. Om nu det skulle vara "bara".

Ibland glömmer jag bort att min lilla vän blir trött och förvirrad av för mycket aktiviteter för snabbt och för på varandra. Att min lilla vän behöver vila och samla sig inför nästa grej. Och hinna tänka klart saker och ting. Hinna vara med. När den inte hinner det springer den och gömmer sig men jag fortsätter. Och sedan blir jag ensam, och då saknar jag den.

Då passar det.

Det är inte så konstigt att den går ifrån mig ibland. Den vill ju bara ha lite respekt.

Och när jag har kommit fram till allt det här tror jag att jag i alla fall har kommit på någon fras i min låt. Kan nynna lite.

Regina Spector - Eet



Jag vill ju bara vara


Biljett till bussen 02.55 finns kvar men jag bokar den inte. Istället tänker jag: efter jobbet. Efter jobbet kollar jag igen och finns den kvar då, då kanske jag tar den. Jag bara skjuter upp och kanske är jag typ feg. Men jag försöker också tänka att det är helt okej att vara här just nu om man vill. Två lediga dagar, ta det lugnt, sova. Gå och fixa inför min halloweenmiddag på fredag. Låta det ta tid. Göra saker och ting ordentligt. Köpa några julklappar som jag vet att jag ska ge bort. Vara lite planerad, vara i ett lugn. Inte skynda bort så fort det går. Inte panik i allting.

Det regnar väl säkert i köpenhamn också.

Och sedan tänker jag: är det bara ursäkter för att jag inte vågar?

Det här är väl inte sista chansen man får i livet, men det verkar som om jag har tagit det så. Som om jag har satt hårt mot hårt med mig själv nu. Nu gör du det här annars jävlar, annars kommer du aldrig göra någonting. Kan du inte ens åka till köpenhamn i två dagar själv, vad ska det då bli av dig?

Men vem ska jag bevisa något för?

Jag vill inte åka någonstans för att bevisa något. Lika lite vill jag stanna kvar för att bevisa något.

Jag vill bara vara. Inte helt sällan är det det jag kommer fram till.

Vara.

Leva.

Bara. Bara? Jag vill bara vara. Jag vill bara leva. Så tänker jag, och säger. Och nu skriver jag det. Jag vill bara det.

Som om det vore det enklaste i världen.


Det finns en fara i att aldrig hitta vägen, det finns något vackert med att vandra den ändå.


Är det det här som är november?

Göteborg är gjort i blyerts och jag har inte tvättat håret. Man drar tillbaka klockan, för att man är tvungen, men tänker egentligen: vadå dra tillbaka? Jag vill aldrig tillbaka.

Jag vill att framtiden ska bli bättre. Men ändå är det precis just här jag är.

Det finns en paradox i allt man gör och säger i november. Det kanske är så hela året, men nu vet jag bara det här. Man bråkar med sig själv, det som känns och det man vet. Man gör inte som det känns för att man vet. Man gör det man vet för att det ska kännas. Man är hemma i blyertsen och vill bort. Man är borta från kärleken och vill hem. Man vill helst utav allt bli älskad men vet inte hur man ska hantera att bara vara det.

Man vet, man vet så väl, att världen inte får se ut så här. Bete sig såhär, gå så hårt åt. Man vet det, man är helt säker. Men man säger det ändå:

-Det enda vi kan göra är att lära oss hantera det.

Det är fan ingen skillnad på det och mellanstadietjejen som glatt ropar på mig och berättar att hennes kompis blivit nypt i rumpan av en kille. Kompisen är tyst, försjunken och hon vill inte stå upp för något. Hon vill bara vara. Får hon inte det vill hon bara försvinna. Men hon säger inget. Det är ju disco, man ska vara glad. När jag sedan står där och försöker vara vuxen säger hon att hon inte tycker om det. Att bli nympt i rumpan utan att ha bett om något. Tjejen som ropat på mig vet att det är fel, jag vet det, och ändå säger hon det:

-Det enda vi kan göra är att vänja oss. Det finns inget annat. Så farligt är det väl inte?

Jag är vuxen, eller dom tror det i alla fall. Jag försöker säga saker som inga vuxna har sagt till mig. Men inombords gråter jag som ett barn. Jag gråter hejdlöst. Jag säger att man aldrig någonsin behöver vänja sig vid något som man inte tycker om.

Jag önskar att det inte vore en lögn.

Jag vill inte att vi ska lära oss att hantera någonting.

Men hur lätt är det? Hur lätt är det att stå upp för något när man bara vill vara? Hur lätt är det att inte få vara och heller inte bara få försvinna? Sin sorgsenhet, sin krossbarhet, sin svaghet och rädsla ska inte nämnas. Det är ju disco, man ska vara glad.

Fy fan.

Jag går hem från det här äckliga jävla discot nu. Jag är trött.


RSS 2.0